onsdag 30 september 2009

Back from the crypt...Företagsledare med stil...hihi...

Erik (styrelseordförande, Rå Delight AB, arbetsgivare till VD Vilda Rosenblad): Känner ni igen känslan att ha något stort framför er, något som får en att känna sig lite nervös och pirrig, och som frammanar en lust att vilja spola fram tiden ett par veckor? Lite så känner jag nu. Alla leverantörer samtidigt på tråden, webshopen att lansera, ett helt restaurangkök och café att inreda, försäkringar, larm, momsregistrering. Samtidigt krävs vi på pengar av CSN, vår förra fastighetsvärd och vägverket och vi får bokstavligen rota efter mynt långt inne i garderoben. Men, sen är vi också privilegierade nog att kunna dra igång en sådan cirkus, så här ska inte självömkas. Visst, det kommer att bli grymt spännande, men nog ser jag fram emot att sitta i en fåtölj med en kopp (sockerfri) glögg på julafton och vara helt avslappnad.

Förresten har vi hittat en bra leverantör på solroslecitin! Så det kommer att finnas.Jag har varit rätt dassig under de senaste dagarna med feber och snuva, därav frånvaron från bloggen. Den största skulden till mitt tillstånd lägger jag på den idiotiska 4 dl-kopp kaffe jag hävde i mig på en vägsylta sent på kvällen efter 60 mil på vägen i söndags, då jag höll på att somna bakom ratten. Vet inte hur jag trodde jag skulle reagera eftersom jag inte druckit kaffe på ett och ett halvt år, men det höll mig vaken till fyra på morgonen - och sen skulle jag upp halv sju igen. Hur som helst så känner jag mig redan bättre så jag antar att jag inte haft "the big pig" utan snarare nån lättare variant.

Jag kan inte minnas sist jag var sjuk men jag har iaf haft en annan inställning till mat denna gång. Efter att under mina yngre år ha följt äldre släktingars råd att "du måste få i dig nånting", även om man inte alls var sugen, så försökte jag denna gång rätt och slätt att äta när jag kände att det behövdes. Vilket inte blev särskilt ofta. För ett tag sen läste jag ett väldigt logiskt och övertygande resonemang om kroppens behov av att ta en paus från den så ofta energikrävande matsmältningen under en viss del av sjukdomstiden. Vår lekamen är så sinnrik att den oftast talar om för oss vad vi behöver veta. Ingen hunger - ingen mat. Botemedlet mot håglöshet vid en influensa behöver, förutom att sova, alltså inte vara att äta frallor och hälla sig full med kycklingbuljong, utan att hålla sig till vatten. Och detta kommer inte innebära att man svälter. När man verkligen är hungrig, då är det dags för (lättsmält) mat! I den text jag läste togs flera exempel upp på hur patienter reagerat på forcerat ätande respektive fasta. Jag höll mig till örtté och vatten, och mötte hungern med gröna smoothies. Inte lika barndomsmysigt som varm O'boy och ostmackor, men jag vågar gissa på att det kanske snabbade upp tillfrisknandet något...

Tröst för förkylda anno 1989

Nu tror jag faktiskt att jag ska fira mitt friska jag med en portion bananglass. Vi har fryst in många övermogna guleböjar, och det är riktigt trevligt att alltid ha till hands. Visste ni förresten att bananen är den enda frukten som mognar "naturligt" efter att den blivit plockad? Som jag förstått det blir andra frukter visserligen mjukare efter ett tag, men de blir inte näringsmässigt bättre för oss.

Vilda: lite mys får ni här (Charlize slukade i sig nästan allt och tryckte in skedar fulla av den till mig och Erik-Kire för att vi inte skulle kunna säga att vi inte fått något. Detta resulterade i att det inte riktigt känns som att vi fått nån efterrätt eftersom vi ofrivilligt stressåt):

Lingon- och chokladmousse (3 port):

Vi trodde kameran skulle komma idag - tji fick vi!

2 mogna avokado
0,75 dl kakao
0,5 dl carob
6 dadlar
3 msk agavesirap
1 dl frysta lingon

Mixa alla ingredienser utom lingonen tills det blivit en slät smet. Man får skrapa ner smeten flera gånger från kanten, och om man vill halvera receptet kan det bli riktigt många gånger, men det är bara att ha tålamod. Blanda i de frusna lingonen, det syrliga bryter av den tunga men mumsiga chokladsmaken.

Låt det väl smakas och god natt!

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.


7 kommentarer:

 1. Kombinationen choklad och lingon är suverän. Gjorde en liknande dessert häromdagen, men ska nog tweaka den lite innan jag släpper den ifrån mig.

  SvaraRadera
 2. Erik: Ja, lingon är något av en ouppäckt skatt inom det råa köket. Någon som provat sig på att göra rå och sockerfri lingonsylt?

  SvaraRadera
 3. Spännande! vad mycket kul ni har framför er :)

  <3

  Amanda

  http://artali.qh.se

  SvaraRadera
 4. Jag läste i en feng shui-bok en gång, just det som du skriver om, att kroppen behöver vila från att lägga energi på matspjälkning under sjukdomsperioder. Enligt denna skulle man hålla sig till flytande föda under sjukdomen. Och visst låter det logiskt! Immunförsvaret bor ju i blodet och när vi äter går stor del av blodet till magen och då får övriga kroppsdelar mindre blod (utom hjärnan som alltid får lika mkt) vilket ju då måste leda till att mindre del av immunförsvaret genomströmmar de kroppsdelarna under den tid som matspjälkningen tar.

  Och vad spännande det är att följa er resa! Måste nog ta en tur med familjen till Skåne sen när ni är klara, jag är jättesugen på att äta er mat!

  SvaraRadera
 5. Det är helt klart lättare att trilla dig på taskig mat och godis när man känner sig lite krasslig, trots att det är viktigare än någonsin att äta nyttigt just då. Krya krya!

  SvaraRadera
 6. Rårörda lingon borde inte ställa till några raw-problem, det är bara fråga om mekaniskt arbete och något sötningsmedel. Det påminner mig om ett recept jag läste för många år sedan i en mycket gammal kokbok - och detta kanske alluderar på ert efternamn - nämligen Rosenbladsmarmelad. Det var i princip rårörda kronblad från (obesprutade) rosor. Hemligheten var att de skulle röras otroligt länge, och då menar jag timmar, något som dåtidens husa naturligtvis fick ställa upp på. Nu går det väl att lösa med moderna apparater.

  SvaraRadera
 7. SÅ KUL att ni kommer att ha en webshop! Jag kommer att köpa solroslecithin - hoppas det är den varianten som liknar sirap... Heja er!

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet