fredag 25 september 2009

Ett litet, pyttelitet tillägg till gårdagens diskussion innan jag går och nannar



Vilda: jag har just läst en intressant poäng från Doug Grahams bok "The 80/10/10 Diet". Förutom att jordarna är utarmade och att vi tvättar våra råvaror mer nu än för hundra år sedan (b12 upptäcktes inte före 1950-talet), finns det även en annan faktor som påverkar vårt upptag av b12, nämligen andelen fett i kosten.

Dr Graham menar att medan allätare får b12 från animaliska produkter får veganer också tillräckligt om de äter ekologiska otvättade grönsaker från kompostrik mark. I båda fall är b12-brist endast en risk om den s.k. "inre faktoren" är rubbad. Denna inre faktor reduceras i takt med att kostrelaterade fetter ökar. För de som har en minskad förmåga att ta upp b12 hjälper det föga att lägga till, vare sig b12-et kommer genom kosten eller genom tillskott. På grund av detta riskerar alla från köttätare till råveganer att lida av bristen.

Anledningen till att bristen förekommer oftare hos den senare gruppen är dels att det är svårt att hitta otvättade ekologiska närodlade produkter från kompostrik mark (nej, dr. Graham, alla bor inte på superexotiska platser med en "local farmer's market" som säljer durian och unga kokosnötter direkt från trädet) men också att råkostares fettintag överskrider den vanliga blandkostarens med råge. Han räknar med att ca 60% av de kalorier vi äter kommer från fett (om man tittar på hur vi, Vilda och Erik, tidigare har ätit har han en poäng där - oliver, avokado, nötter och frön, oljor osv).

Fettet hämmar upptaget av två anledningar: för det första använder de b12-producerande bakteriekolonierna sig av kolhydrater som bränsle och när fettintaget ökar minskar intaget av kolhydrater. Dessutom blir upptagsposterna i våra tarmar blockerade när vi äter för mycket fett vilket ytterligare reducerar produktionen.

Han menar att man endast ska behöva tillföra kosten b12-tillskott vid speciella situationer, exempelvis om man säsongsvis inte kan äta som han rekommenderar (som vi svenskar då uppenbarligen inte kan under vinter och vår) och när man ammar (ja, ja, jag har ansvar för fler än mig själv) men att egentligen borde man inte behöva komplettera en råvegansk kost om man minskar sitt fettintag till under 10% av det dagliga kaloriintaget.

Jag tycker att det är sjukt spännande i.a.f. Så pass att jag sitter här och babbelskriver klockan halv två!

Jag ville tillägga också apropå en kommentar om att tillskott anses vara slöseri med pengar att, ja, det ligger någonting i det, jag tycker att det alltid är bättre att få i sig näringen genom kosten. Men om man då måste äta en kost som samtidigt bidrar till ohälsa kan man kanske fundera vad man borde prioritera. Dessutom har man de allra bästa förutsättningarna som råkostsvegan att tillgodogöra sig tillskotten på bästa sätt genom att få i sig en sådan otrolig mängd näringsämnen för övrigt. Annars brukar det vara så att näringsämnespecifika tillskott är så ineffektiva för att de inte ser till helheten, d.v.s. hur de olika ämnena samspelar med varandra...

Vi får se om vi hinner blogga så mycket mer i helgen, vi är uppe i Arboga och ska ha namngivningsceremoni för Vilgot på lördag, mycket släkt och mycket matlagning. Men vi lovar att försöka!

Kram

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

5 kommentarer:

  1. Tjenare. Väldigt intressant... Du tror inte att en 85-90% raw food diet är det optimala för hälsan? Man håller sig raw vardagligen, men ser till att äta något från det andra riket någon gång ibland - kanske ute på en social middag eller vid jul och sådana tillfällen?

    Det är jättehälsosamt med raw food, men är det bra att låta det gå så långt att man inte KAN äta varken, fisk, skaldjur eller kött? Även om man skulle vilja, vet det finns många som inte kan det.

    Jag tänker på ko-exemplet, där en gräsätande kossa ibland äter en död råtta eller nått om den har tur att hitta en sådan. Detta kanske händer någon gång varannan/varje år? Eller ta chimpansen som äter insekter ibland.

    Finns de som förespråkar att man ska äta 100% raw, att man inte kommer att få den fulla "effekten" annars. Vad tror du om det här?

    SvaraRadera
  2. Hej Mattias!

    Jag tror att en 100%-ig råkost är det optimala för folk som lider av allvarliga sjukdomar och har kommit i kontakt med kosten på det sättet. Däremot tror jag inte att det (i princip) är särskilt farligt att någon gång då och då välja att göra undantag, så länge dessa undantag inte är alltför extrema.

    Det enda problemet är att lyckas hålla sig till dessa undantag. Om jag gör undantag med sötsaker till exempel så kan det sätta igång en ond cirkel utan dess like där beroendet, svältfött på raffinerat vitt socker, vinner över den goda viljan. Eriks svaga punkt är bröd. Äter han en macka kan det bli 40. Och det är där det börjar bli mindre hälsosamt.

    Att jojo-råa sig på det viset känns ibland mindre hälsosamt än att rent av äta en relativt hälsosam vegokost i och med att man då först rensar kroppen på gifter och slaggprodukter för att sen fylla på i en våldsam takt och sedan rensar man ut det igen. Det kan tyckas vara hemskt påfrestande för kroppen. Stackars stackars den :-(

    Vad gäller vilken procentandel som man ska hålla sig till för att nå effekt är det ett ständigt debatterat ämne. En välbalanserad 51%-råkost sägs redan ge väldigt bra effekt, vissa hävdar dock att en "high raw"-diet på 75% är minimum. Vi försöker hålla oss på 95-100% utan att vara alltför dogmatiska gällande vad den ska innehålla.

    Äter du själv rått? Vegetariskt?

    SvaraRadera
  3. Har varit vegetarian i 3 år, för att sedan sluta när jag bodde i Chile 3 månader. Då blev det kyckling och fisk några gånger. Samma med Japan, var där i 2 månader. Då blev det mycket sushi.

    Sen har det blivit fisk och kyckling, titt som tätt senaste året. Till slut slank till och med McDonaldsburgare ner. Att bli vegan har aldrig tilltalat mig - verkade alldeles för krångligt. Det är först nu med raw food, som det verkar intressant av hälsoskälen, i samband med de moraliska tankarna för djurs rätt, människors rätt och mot global uppvärmning.

    Har alltid ätit mycket frukt och grönsaker. Tror inte det blir några problem att börja med raw food, tror inte att jag kommer känna av så mycket "detox" defekter. Gör en Master Cleanse nu, är på 6:e dagen. Det är tack vare den som jag hittade detta. Därför jag är hemma på en fredagkväll och skriver i någons blogg. :-)

    Har dom senaste veckorna styrketränat 5 ggr. i veckan. Då har jag också varit duktig och gjort matlåda samt smoothie varje vardag. Ser fram emot att prova med en matlåda raw food och grön smoothie istället. Kanske mellanmål och sen snacks på kvällen. Drömmer om sånt här nu när jag fastar. Har precis fått böckerna jag beställt, "Den Hemliga Kocken" och "Raw food på svenska". Började läsa matboken av Erica, blev till slut så hungrig att jag fick sluta läsa. Läste istället Mats-Erics bok och blev helt sjukt förbannad och äcklad på matindustrin - ej längre hungrig. Bra kombo att köpa som nybörjare... hehe..

    SvaraRadera
  4. Mattias: Det finns ju faktiskt inget som säger att levande föda måste vara veganskt. Faktum är att en del raw fooders (däribland några kända namn) äter råa animaliska produkter. Vanligast är väl rå getmjölk och ost, därefter ägg och fisk. Sedan finns det en minoritet som äter nöt, fläsk och fågel.

    Du nämnde ju själv sushi som oftast serveras med rå fisk. Byt bara ut riset och använd orostat nori så är det en raw food-rätt.
    Sill är ju rå inlagd fisk. Gravad lax är rå.
    Sedan har du allt rökt och torkat kött. Även fermenterat kött är ju inte ovanligt om man åker söderut.
    Opastöriserad mjölk är lite svårt att få tag på om man inte känner någon bonde eller har djur själv. Men ostar går att hitta däremot.

    Visst, majoriteten som går över till levande föda väljer oftast bort animalierna helt. Men vill man fortsätta (eller börja) äta det så behöver man inte gå ifrån raw food-principerna för det.

    SvaraRadera
  5. Intressant inlägg, det jag läst om B12 är att veganer MÅSTE ta tillskott annars skrumpnar man praktiskt taget ihop och dör. Har aldrig läst om att otvättade ekologiska grönsaker kan tillfredsställa detta behov faktiskt. Fortsätter nog med mina B12-tabletter för säkerhets skull men intressant läsning hur som helst :)

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet