fredag 11 september 2009

Upp med ett ryck! (en råkostare kan också försova sig)



Tänk att man aldrig lär sig... Hur får man egentligen för sig att man, efter att ha stängt av snooze-knappen efter tredje gången, "bara ska vila lite"? Ja, det gick i alla fall inte i morse. Jag vaknade tjugo över sju med ett ryck, tio minuter innan Charlize ska iväg till skolan (hon får skjuts med grannföräldrarna som har barn i samma skola) och med håret i Per-Erik Åberg-krull och morgonrocken ut och in kastade jag mig ut i köket och försökte fixa i ordning nånting snabbt. Jaha, så hade vi ju glömt att blötlägga frukostfrukten. Hur kan man glömma att blötlägga? Det är ju som att inte ta fram kycklingfiléerna att tina inför släktmiddagen...eller inte. Först stod det stilla i huvudet, men sen insåg jag att det bästa jag kunde komma på att skicka med till bilen var en fruktsallad, med en passionsfrukt knäckt över likt ett ägg. Annars hade vi mest grönkål och ärtskott i kylen. Och man vill ju behålla ansiktet inför de andra föräldrarna.

Pererik Åberg är glad. Och krullig.

Idag var det stora eventet för dagen att vi skulle få besök från H C Barregren (alias Bums, kärt barn har många namn) och Pelle på Holistics. De har vi kommit i kontakt med via bloggen och det var trevligt att träffas IRL. Lite spännande det där, för på något sätt undrar man i det sista om personerna finns på riktigt. Ungefär som när jag träffade Vilda efter några veckors mailskickande på SprayDate. Och hon fanns ju, faktiskt. Precis som H C Barregren.

Bla, bla, bla...

Vi bjöd på våra frökex med kaviar, samt mintfyllda romandolmar med rajita. Till efterrätt hade vi inte tänkt på något så då körde vi faktiskt på en stor låda tresmaks GB-glass, så slapp vi disk. Nej då, kära vänner, det var bara ett skämt från min sida. Vi fick hasta snabbt till vår första föräldraträff på BVC och fick ta ett snabbt farväl från våra nyfunna vänner (som gav oss jättefina presenter - TACK!).

Pappa blir skolad i kategorin blåhallon...

Mina föräldrar är fortfarande kvar här nere för att avlasta oss lite med allt jobb vi har inför premiären, speciellt med en liten sjukis som vill bli buren mest hela tiden. På eftermiddagen tog vi med dem till Mandelmanns gård där vi regelbundet handlar vår ekologiska mangold, vattenkrasse, squasho (som Charlize säger), gurka, tomater och annat. Idag hade de specialförsäljning av spännande bär och fruktsorter. Vi köpte några krassekrukor och amerikanskt ursmultron som vi ska plantera ut innan hösten sätter igång på allvar. När man handlar så fina grönsaker som odlats med vårdande hand känns det väldigt bra att vi hemma i köket också ser till att behandla dem med omsorg - inga enzymer eller vitaminer förspills och de får behålla sin naturliga färg och form (förutom när de mixas med blåbär i en smoothie ;).


Till kvällen gjorde jag en rå jordärtskockssoppa som jag tänkte lämna receptet på. Skockan är en bra rotgrönsak med mild smak som funkar bra som okokt.


Till 4 personer:

300 g skocka
1 avokado
1 dl mandelmjölk
2 msk shoyu/tamari

Krydda med svart- och cayennepeppar, lite vitlök, muskot och någon annan mustig krydda efter smak. Allt mixas samman, och man kan gott späda med lite ljummet vatten för att få en slätare och varmare soppa. Receptet är ingen exakt vetenskap så kör lite efter känn!
Servera gärna med grön topping och bröd!



Vi hade ingen annan plats för vetegräspressen...

2 kommentarer:

  1. Jag har själv tvekat om jag finns, men nu har jag äntligen fått det bekräftat. Tack! (Men det grämer mig fortfarande att vi inte fick bollar eller glass, nu kommer jag längta efter dem till nästa gång vi ses, grrr...)

    SvaraRadera
  2. Lite spännande att Kire hade samma pirrande känsla i maggropen inför att träffa mig som han hade inför att träffa Vilda första gången, hehe... Hoppas det pirrar lika mycket när jag berättat att NI ÄR BLOGGADE!bums.nu/6786.

    Krams!
    CB:t

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet