onsdag 23 september 2009

Brister i bristerna?



Dr. Erik filosoferar

Erik: "Men fååår man verkligen i sig allt? Som protein? B12? Var försiktig! Jag tror inte det där är bra för dig. Du ser ju så smal ut!"

Vid många middagsbord runt om i landet har råkostare, veganer, lakto-ovosar, fisk- och semivegetarianer och till och med jag-äter-inte-rött-kött-men-allt-annat-människor fått försvara sig och argumentera mot ifrågasättanden av sina kostval. Detta trots att frågeställarna själva kanske snarast är de som borde sättas under lupp. Men visst är det så att man gör vad man kan för att försvara sig. Utgångspunkten för valet hos många veganer och vegetarianer är ju inte bara att kosten skulle vara bra för hälsan - utan samtidigt att det också skulle finnas något naturligt i att leva på det som växtriket ger oss.

Jag har redan skrivit ett långt inlägg om proteiner som går att läsa här. Jag tänkte på begäran, och i självbildande syfte, titta lite närmare på B12. Detta är ett vitamin som veganer påstås riskera att lida brist på (och brist kan leda till många otrevliga följder som vi inte behöver detaljplöja). Som jag ser det är just detta påstående visserligen en sanning, men med stort utrymme för modifikation.


Finns någon B12 här?

Visst är det så att vitamin B12 idag till allra största del påträffas i animaliska produkter. Så långt kan vi nog alla enas. Och jag tror som många menar att vi har svårt att ta till oss den analoga B12 som finns i exempelvis spirulinaalger. Men innebär det att man som vegan inte kan få i sig något att detta vitamin på naturlig väg? Och betyder det i sånt fall att en vegansk diet inte kan vara en naturlig diet, utan ett modernt påhitt?

Jag tycker att vi bör börja i en annan ända - med att fråga oss vad som är naturligt med det industrialiserade kemikaliejordbruk som idag är överrepresenterat i vårt samhälle. Varför? Jo, för att det sätt som våra vegetabiliska produkter framställs på också kan vara en orsak till problematiken med att få i sig B12 från dem. Låt mig förklara. Vi vet ju att detta vitamin enbart produceras av vissa mikroorganismer. Och vi förstår följaktligen att de djur vars kött och mjölk som innehåller B12 måste få i sig det någonstans ifrån. I jordar som ej besprutats, och på ekologiska och otvättade grönsaker, kan man nämligen finna rikligt med B12-producerande bakterier. En giftsprayad, tvättad och skalad morot lär däremot inte ha några gäster på sig (jag brukar faktiskt äta mandelmanns jordiga ekomorötter direkt utan att tvätta dem - det är bara en vanesak!). Vidare så innebär det hårda bruket av våra odlingsjordar att de ofta utarmats på viktiga mineraler, såsom kobolt, vilken är viktig för organismernas produktion av B12. Anledningen till att veganer kan ha problem att få i sig tillräckligt med B12 behöver alltså inte alls handla om att vi egentligen är skapade att äta kött, mjölk och ägg - utan snarare att våra jordar blivit fattiga på sådant vi tidigare fick i riklig mängd från dem.


Här är nog dåligt med B12...

Jag skulle också vilja ta upp några andra argument jag stött på kring B12 och veganers behov av detta vitamin (om ni orkar läsa mer?). Precis som jag tidigare nämnt i bloggen angående kalcium (här), d.v.s. att en blandkost med mycket försurande livsmedel som kött och cola just verkar kunna öka behovet av denna mineral, så verkar en "dålig" kost också kunna öka behovet av B12. Detta eftersom det används i processer som går mer på högvarv när kroppen behandlar mer ohälsosamma livsmedel. Dessutom får grönkostare ofta i sig mer av B-vitaminet folat, som ingår i samma omsättning som vitamin B12. Det har visat sig att många blandkostare faktiskt oftare tenderar att ha brist på B12 än veganer som sköter sin kost bra. En intressant studie som jag sett visade också att de B12-producerande bakterier som normalt bara huserar i vår tjocktarm, där vitaminet inte kan tas upp, hos veganer ibland kan påträffas ända upp i tunntarmen, där det faktiskt KAN absorberas. Mycket intressant...



Summa summarum: B12 borde, i den bästa av världar, kanske inte vara så förbaskat svårt att få i sig för oss som äter veganskt. Men nu är det inte riktigt ännu den världen vi lever i, så tills dess får vi hålla till godo med ett tillskott, och känna att detta är helt okej. Jag vill heller inte uppmuntra till att äta ägg och dricka mjölk, men har full respekt för de som sporadiskt vill komplettera sin kost med något sådant (så länge det är relativt schysst producerat). Och ponera för en stund att det inte ens skulle gå att argumentera kring B12 ur ett veganskt perspektiv. Skulle det inte då, för att rättfärdiga en sån diet, egentligen räcka med att påstå att den är förbannat bra ur ett miljömässigt och etiskt perspektiv? Oavsett om den är "naturlig" eller ett modernt påfund? Det tycker i alla fall jag.

Nu har jag druckit tre glas vin (nu har jag gjort alla puritaner besvikna). Oerhört imponerad att jag lyckades sy ihop det här ändå. Men Vilda får nog skriva ner receptet på våra glasskakor, annars blir det helgalet i proportionerna.

Vilda: Helgalet lär det bli ändå...

Myntaglass

3 dl mandelmjölk (gjord på 1 dl blötlagda mandlar + 3 dl vatten)
1 dl blötlagda cashewnötter
2 frusna bananer
3 msk kokosolja (vi använder Holistics goda olja för såna här lyxiga efterrätter, den smakar verkligen kokos också...)
1 rågad dl färsk peppar- eller kungsmynta
1 tsk vaniljpulver
0,5 dl råa krossade kakaobönor (nibs)


Vilda med vår fina mortel

Mixa mandelmjölk med cashewnötter, kokosolja, vanilj och bananer tills det bildats en slät smet. Häll sedan ner myntan och kör ett tag till. "Pulsa" ner kakaobönorna.

Häll smeten i en bytta med lock (om du ej tillhör de lyckliga få som har en glassmaskin) och låt frysa 2-3 timmar. Tag ut smeten och rör runt. Frys i ytterligare 1-2 timmar. För en behagligare konsistens kan man köra glassen i matberedaren innan servering.

Låt det väl smakas. Framöver kommer recept på vår råa lasagne (den som inte ser lika god ut med mobilkameran) och vår D-60 (ingen prylfetischism uppmuntras) kommer även att dyka upp, förhoppningsvis reparerad.

mvh :-)

Efter mycket funderande har Dr. Erik har bytt namn från Dr. Kire.
 
PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.


11 kommentarer:

  1. Hej, och tack för en bra blogg som jag följer sedan några veckor! Är själv vegan och får min B12 via marmite, ett jästextrakt som bland annat finns att köpa på American Stora i Malmö. Marmite är produceras av överbliven jäst från ölproduktion, och är naturligt väldigt rik på B12 och många andra vitaminer.

    SvaraRadera
  2. Hej Björn! Trevligt att du följer vår blogg!
    Viktigt att komma ihåg är att B12 i marmite faktiskt är tillsatt. Vad som finns naturligt i jästen är det övriga B-vitaminkomplexet (tiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin och folsyra) och man har i marmite kompletterat med B12 för att hela sprektrat ska finnas med. Annan näringsjäst saknar dock ofta B12, eftersom detta vitamin framställs av bakterier som normalt inte finns i jästen. Detta gör ju däremot inte marmite till en sämre källa för B12 - utan snarare till ett utmärkt tillskott för alla B-vitaminer!

    Mvh Erik

    SvaraRadera
  3. Verkligen intressanta tankar detta med B12 och det naturliga jordbrukaet. Har aldrig sett på det så innan, men visst finns det en stark logik i det!

    SvaraRadera
  4. Oj, vad intressant att läsa om b12 och jordbruk. Tack för det här inlägget! :-) (Och visst är det så att man får försvara sitt kostval tusen gånger om, när folk egentligen bara borde vara glada att NÅGON ids låta bli att äta djur och därmed göra en liten insats för miljö.)

    Jag kommer antagligen börja äta B12-tillskott efter det här inlägget. Men jag känner mig ändå... jag vet inte... i skolan fick vi lära oss att senaste forskningen visar att att vitamintillskott är att slänga pengar i avloppet om man äter en varierad kost. Kroppen tar inte upp tillskott så lätt tydligen. Men samtidigt kanske vegankost inte räknas som "varierad kost" även om den i mitt tycke är mera varierad än de flesta blandkostares. Jag tänker högt bara. Men ja. Tack tack för både b12inlägg och recept! (Och jag ifrågasatte inte, utan undrade mest om ni hade några tips.)

    SvaraRadera
  5. Oreganoglass? Pepparmynta kan jag gå med på men kungsmynta? Hrm. :)

    Själv ger jag inte B12 en tanke annat än när folk frågar mig vart jag får det ifrån. Och då brukar jag svara att jag faktiskt inte vet, men att det inte heller finns några belägg för att veganer lider större risk för B12-brist.

    Hur som helst äter ju alla andra primater insekter vad jag vet, vilket skulle kunna vara en B12-källa i vår artspecifika kost (vad det nu är).

    SvaraRadera
  6. Intressant inlägg! Själv nöjer jag mig med att äta två tabletter Mitt val vegetarian per dag, de innehåller bl a b12, D-vitamin och kalcium och håller mig i toppform! Speciellt som gravid :-)

    SvaraRadera
  7. Tack Erik för ditt svar, visste inte vad som fanns naturligt respektive tillsatt i Marmite men har satt mig bättre in i det nu.

    SvaraRadera
  8. Jag har haft B-12 brist, trots att jag äter ägg och fisk. Det här IF ämnet som man behöver ha i magen för att ta upp B-12 hade jag troligtvis inte sa min husläkare. Någon närmre förklaring gavs inte. Inte mer än att det hela var stressrelaterat och att nivåerna sjunkit under flera år.
    Så nu får jag B-12 på recept och måste ta de tjusiga, knallcerisa pillerna hela livet.
    Säger han.

    Jag säger att brist på B-12 är inget man vill ha, jag fick problem med minnet, koncentrationssvårigheter och sov 14 timmar per dygn utan att vakna av något. Först ville de skriva ut antidepressiva men som tur är envisades jag. Herreminje.
    Vill verkligen inte ta kosttillskott men jag vågar inte mig på en ny omgång av det här... man kan få permanenta nervskador om det får pågå en längre tid.
    Värt att kolla upp värdena med andra ord =) som tur är går det lätt att bota.

    Kram på er och ha en fin helg!

    SvaraRadera
  9. Tack Linda för ett superviktigt inlägg. Det är bra att någon betonar att B12-brist faktiskt är farligt. Vi bör alltså inte nonchalera bristen i sig - däremot bör vi fortsätta diskutera orsakerna till den.

    När jag var ung läste jag dessutom en artikel i Omni om att överdosering av B12 höjde intelligensen! Och det funkade på mig i alla fall - hehe...

    SvaraRadera
  10. Vad bra att ni går in på B12 och männsikros perspektiv på Råkost. Det känns om var jag än går blir jag överöst med frågor om mitt val att äta som jag gjort i en månad nu. Folk tror jag går på någon diet för att bli smal vilket gör mig ledsen. Men dessa människor vet självklart inte vad råkost är och det gör de oroliga. De pratar ju ändå bara med oss på detta vis för att de tycker om oss. Det bästa sättet att få de att förstå är kanske ändå att bjuda in de på middag, så får de se att jag inte bara lever på bladsallad.

    Myntaglassen, är det den som smakar minchoklad? :)

    <3

    Amanda

    http://artali.qh.se

    SvaraRadera
  11. Linda: brist på IF var precis det Doug Graham snackade om i sin bok. Han tipsade om att minska sitt fettintag till under 10% av kalorierna. Det kanske är svårt men det är kanske värt ett försök?

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet