lördag 29 augusti 2009

Att skapa en (o)vana
Frihet är att inte ha några (o)vanor

Vilda: Det finns saker man har hört eller läst eller sett som man aldrig glömmer. Det finns sådana saker som man inkorporerar i sitt liv och som blir till en vana, en reflex, ett beroende eller kanske bara en tvångstanke...

Hos vår nya revisor

I mitt fall just nu är den tydligaste informationsbaserade tvångstanken att toasitslocket alltid måste vara stängt, särskilt under spolning och att badrumsdörren alltid ska vara stängd. Detta därför att jag läst i nån feng shui bok att det var viktigt eftersom badrum i allmänhet och toaletter i synnerhet var energislukare och att ett uppfällt toasitslock är som ett hål i fickan; det kan innebära en ekonomisk förlust, att spola ner pengarna helt enkelt. Detta är så fastetsat inom mig att jag börjar tänka ekonomi vart jag än är när jag går in på en toa där locket är uppfällt. Vi var hos vår revisor i Ystad häromdagen och de hade just startat upp mitt i Ystad city, och på deras toalett var locket uppfällt. Jag hann fundera länge på hur jag ville att det skulle gå för dem och såg till att stänga ordentligt innan jag spolade. På hotellet i Stockholm däremot gjorde jag det ytterst tveksamt. Jag var inte säker på huruvida jag ville det skulle gå bra för dem efter att vi stuckit, men det blev ändå så att jag tog det säkra före det osäkra, man vill ju inte orsaka ett företags förfall bara genom sina badrumsvanor.

Sen finns det ju betydligt mindre milda vanor/ beroenden/ tvångstankar och naturligtvis har JAG haft sådana också. Men nu handlar det inte om mig.

En snöig vinterdag 1967 i Näsbypark, Stockholm, åkte trettonårige Johan Rosenblad kälke i den annalkande skymningen. Plötsligt hoppar kälken till. När han stannat stiger han av kälken och går tillbaka, han böjer sig ner, det glänser till i snön. Han sträcker sig efter den guldiga förpackningen, tar upp den och borstar av den; det är ett paket cigaretter av märket Benson & Hedges. Paketet är som en guldtacka, Johan går hem fyllld av spänning, han ler lite grann på vägen. Så kommer han hem och öppnar paketet. Mamma och pappa sitter och kollar på teve. Johan tar upp en cigarett, han vet ju hur man gör, han tar den till munnen och tänder med pappas tändstickor. Han sätter sig ner i vardagsrummet och röker cigaretten. Lillebror Joakim är hänförd. "Mamma, pappa, Johan röker!" säger han. "Han är stor nu" säger någon av dem, om det är mamma eller pappa vet han inte.

Denna lilla händelse var starten på en 40-årig vana/ beroende/ tvångstanke. Först cigg, sen tuggtobak och till sist snus. Definitivt bättre än att hålla sig till cigaretterna men 40 års tobaksbruk har sina för- och nackdelar. Nu när Johan känner sig glad, frisk och utrensad ser han ingen anledning till att fortsätta snusa (någonting han inte hade förväntat sig när han påbörjade kuren). Han ser dock faran i att tvärt avbryta ett så långt beroende och vill istället gradvis trappa ner. Just nu tar han två om dagen. Igår när vi var på besök tog han en klockan halv sju och en missinassen, typ halv ett. När han hade stoppat in snusen (vid båda tillfällena) blev han fnittrig, osammanhängande och yr i skallen. "Det är läskigt att tänka att det här har varit mitt normaltillstånd i 40 år" säger han, och jag fattar (fast jag snusade nog bara till och från i sju år, oj, jag inser att det är ganska lång tid nu när jag skriver det...)

Vana och ovana, tillsammans hand i hand

Naturligtvis är det bra för honom att bli av med ett gift och kanske framförallt ekonomiskt vettigt nu när han måste köpa en massa ekoprodukter och dyra nötter (fast det blir billigare när vår webshop öppnar i oktober). Men nu ska vi inte glömma att hans transformation framförallt gynnar oss. Inte bara för att vi kan be folk att läsa hans blogginlägg för att på nåt sätt bevisa att vi vet vad vi snackar om utan också för att det gör våra Malmövisiter så mycket lättare.

Blixtbilder till trots... Johans gourmetpolar

Nu behöver vi inte längre ta med oss mixer och matberedare; här finns till och med torkugn och kaffekvarn. Nu behöver vi inte längre noggrant planera helgmenyer och ta med oss halva kylskåpet och massa småpåsar med olika nötter och frön. Nu står allt och väntar på oss i södra innerstan, och pappa har återfunnit glädjen i matlagningen så man får alltid smaka på roliga kreationer (polarbröd och tomatsvampskorv som vi fick igår).
Varma kramar från Malmö (vi kanske stöter på varann på Astrid & aporna...)

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

7 kommentarer:

 1. Ni kanske kan få fram polarbrödsreceptet? :)

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig blogg, jag lägger till den till listan på bloggar jag följer! Fråga: var köper ni era superfoods som maca odyl? Jag vill köpa men vet inte var som är bäst och prisvärdast!

  MVH Kattis Prenell (en LCHF-are som börjar gilla rawfood...)
  www.kockkattis.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Vad kul Kattis! Vi ska nog se till att följa din också!

  /Kire

  SvaraRadera
 4. Och vi har hittills köpt våra superfoods på blandade ställen, har prövat oss fram. Men om en månad öppnar vår egen webshop, Råvarubutiken!

  SvaraRadera
 5. Jag har gott en runda på jobbet och konstaterar till min glädje att allt är stäng och nedfällt ;-)

  SvaraRadera
 6. Då väntar jag väl en månad till då! Kommer det att finnas en butik *irl* också så jag kan åka dit och handla?

  SvaraRadera
 7. Japp! Fast den kommer att finnas i Kivik. Det är där vi har cafét. Bor du i närheten?

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet