måndag 24 augusti 2009

Recept mitt i natten
Vilda: För ett par timmar sedan satt jag och en sovande Vilgot på Lunds Lasarett och vinkade adjö till Kire. Vi satt och tittade på "Crazy, Sexy Cancer", en jättefin dokumentär om den cancersjuka skådespelerskan Kris Carr och hennes vägran att acceptera sitt öde. Den var spännande och Kire ville egentligen stanna och se vidare med oss men klockan började närma sig tioslaget och det tar ändå en timme att köra hem igen och Kire är känd för att bli trött när han kör. Vår franske sjuksköterska hade kommit in och tagit blodprov medan han hjälpte mig komma på de sista orden i en barnramsa (j'fais pipi sur'l'gazon pour emmerder les coccinelles... vilket betyder "jag kissar på gräsmattan för att dryga mig mot nyckelpigorna" och nu vet jag att nästa strof handlar om fjärilar) och skulle komma tillbaka med resultaten lite senare, men urinproven hade redan kommit tillbaka och när han redovisade för dessa andades han in genom stängda tänder. Tyvärr... sa han... det är inte så bra det här. Så att Vilgot skulle stanna över natten var det ingen tvivel över. Vi kunde bara hoppas att vi skulle komma hem lagom till Challans föräldramöte och inte tvingas stanna en vecka som förra gången.

"Kör försiktigt" sa jag",och glöm inte att blogga, vi lovade att skriva ner ett recept idag, gör vi inte det blir de besvikna på oss", tillade jag nobelt men tyckte dock att vår dator kunde stanna med mig, han kunde gott blogga på Challans dator nu när hon sov över hos grannen.

45 minuter efter hans avgång kommer en svensk läkare in med resultaten och det visar sig natuligtvis att sänkan inte är särskilt hör och att krean (njurfunktionen) är helt okej. Det är ingen pilonefrit (njurbäckeninflammation) denna gången utan bara urinvägsinfektion (dock förklarar det nog en del av hans kinkighet de senaste dagarna) och han skickar in sköterskan med två doser Trimetopram en till natten och en till nästa morgon. "Men alltså, ska vi inte stanna över natten?" "Nej, det behövs inte" "Men alltså... min man han har åkt hem... och det är jag som har telefonen... och vi har ingen hemtelefon..."

Så vi fick åka tillbaka till Brösarp i taxi (fast landstinget betalar) med en 55-årig rund man från Kosovo som delade med sig av sin frustration gentemot sin alltför troende familj. "18-åringen vill inte ens till malmöfestivalen för att det finns tjejer där med för korta kjolar. Jag sa men det är trevligt att titta på, man blir glad. Han sa, nej nej, jag ska gifta mig, du får gå pappa, jag bryr mig inte" sa han. Men han log under hela resan, sprudlade och skrattade som en mellanstadieelev när han berättade om sin 25-åriga flickvän. "Jag vet inte hur jag lyckades lura henne att ta mig, men hon säger att kärleken är blind..." och här är jag nu, lika pigg som jag brukar vara klockan två nuförtiden och nu ska det minsann bloggas!

Russel James spenatmasala (översatt recept med lite extra)

Spenatröran
250 g spenat
1 tsk citron
1 tsk salt
2 tsk olivolja
2 dl hackad mango (gott med ganska stora bitar, de som är djupfrysta är alldeles utmärkta)
1 dl russin (kan blötläggas en halvtimme före men inte livsnödvändigt)
2 tsk senapsfrön
lite hackad vårlök

Geggan
2 klyftor vitlök (jag kör utan)
2 tsk färsk ingefära
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 msk garam masala
2 dl färsk koriander, hackad
4 dl cashew
2 dl vatten
2 tsk honung (eller 4 st blötlagda dadlar)
2 tsk shoyu eller tamari

"riset"
3 st palsternackor
en halv liten blomkål

- Häll spenaten i en bunke och häll olja, citron och salt över den. Massera in vätskorna i bladen tills de blivit betydligt mindre i storlek och får mer av en "kokt" känsla. Jag brukar använda mig av detta även när det gäller andra bladgrönsaker, vitkål är ett bra exempel.

- Häll i resten av ingredienserna för spenaten, blanda.

- Mixa ingredienserna för såsen i hushållsmixer till en slät röra.

- Blanda såsen med spenatmixen.

- Mixa palsternackan med blomkålen i matbetredare tills de ser ut som små riskorn.

- Servera med mycket grönt. Särskilt gott och nyttigt är ruccola (väldigt basisk råvara som neutraliserar syraktiga element i kroppen, en av de bästa källorna till betakaroten som finns vilket hjälper mot acne plus att den innehåller dithioltioner och indoler, antioxidanter som skyddar mot vissa typer av cancer)

Eftersom vi vart på sjukhuset blev bloggplaneringen lite förskjuten så den utlovade börja här-bloggen får helt enkelt komma imorgon.

Kramar från Ett Österlen mitt i natten.
'Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

6 kommentarer:

 1. Helt fantastisk blogg detta. Absolut en av dem bästa bloggarna om Raw Food jag vet. Mycket uppdatering, välskrivet och genomtänkt innehåll fullt med nya insikter och kunskaper som jag - trots att jag trodde jag visste massor om levande mat - inte visste innan.
  Dessutom har ni ju världens gulligaste ungar! Hoppas Vilgot mår bra.

  Jenny

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Jag glömde... vi är i Skåne 8-11 september. Fredag 11 september planerar vi att åka till era trakter, men kan ni absolut inte då kanske annat går att ordna :-)

  SvaraRadera
 4. Wow! Den röran ska testas! Tack för receptet!

  Mvh,

  Pierre

  SvaraRadera
 5. Åh, jag köpte Crazy Sexy Cancer för några månader sedan på Ebay för mina sista studentpengar, och när den väl kom fram fungerade inte DVD-skivan. Den hade skadats på resan. Sä nu väntar jag på att terminen ska starta så jag får mina fattiga små slantar igen så jag kan köpa en ny :)

  Hoppas Vilgot blir bra snart!
  <3

  Amanda

  http://artali.qh.se

  SvaraRadera
 6. Kire:
  Spenatmasalan är verkligen en av mina favoriter, den är en bra mot råkostfördomar! :o) Och Crazy Sexy Cancer är verkligen superbra, ett av mina mål i livet är att kunna ta motgångar lika bra som huvudpersonen i dokumentären (inte så att hon inte mår skit, men hon lyckas vända det till något konstruktivt).

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet