lördag 8 augusti 2009

Charlizes första recept plus lite fransk omelett

Vilda: Charlize har alltid älskat att experimentera i köket och ska jag vara ärlig har det visserligen glatt oss, men samtidigt är ingredienserna dyra och man har varit lite tveksam över att ge henne helt fria händer. Men nu har hon varit borta ett tag och vi är fortfarande i extas över att ha en sån underbar unge i hemmet så nu har hon fått göra vad hon vill. Bland annat gjorde hon en cashew-smoothie idag som jag lovade att jag skulle dela med mig av i bloggen för att uppmuntra hennes kreativitet (och säkra en arvtagare till vårt stora raw food-imperium :-)):


Charlize Signýs Jordgubbs-och äpplesmoothie (2 personer)

1,25 dl cashew
1,5 dl jordgubbar
1 grönt äpple
2 dl vatten

MIxa allt.

När hon gjorde den hade hon väldigt lite vatten och det blev mer som en kräm än en smoothie (vilket egentligen var meningen men hon orkade inte göra själva kakan som krämen skulle vara till så det blev lite omarrangerat) så jag gissar bara när det gäller mängden vatten, kan vara mer. Hursomhelst var det faktiskt ganska gott, jag trodde inte att grönt äpple skulle funka så bra med jordgubbarna. Men man kan ju lägga till lite vanilj eller lucuma eller nåt om man vill :-)

Jag har faktiskt själv ett recept att dela med mig av sedan lunchen:

Fransk Omelett (den som ligger bredvid Russel James' nut-free bread):

1 liten blomkål
1 stor avokado
1 msk näringsjäst
1 tsk gurkmeja
1 tsk dragon
juice från en citron
cayennepeppar
mycket salt & mycket svartpeppar

Mixa blomkålen i matberedaren tills den antar formen av ris/couscous. Häll av. Mixa resten av ingredienserna. Blanda blomkålen med avokadoröran och smaka av med salt och peppar (det gör stor skillnad). Gott att servera med tunna skivor cocktailtomater och någon mild ruccola.


Idag tänkte vi inte göra några utflykter men det gick inte riktigt som vi trodde. Lille Vilgot var kinkig hela dagen och på eftermiddagen blev det bara värre så vi tog honom till närakuten i Simrishamn. Han låg ju på sjukhus i Malmö förra månaden och vi ville inte vänta lika länge med att kontakta sjukvården denna gången. Det var inget fel med honom (fast man ser att han har ont när han gråter). Så vi får vänta tills kollen nästa onsdag.

Lättad över att slippa spendera natten på sjukhuset men ändå lite stirrig satte jag mig att skala majskolv för att göra någon slags un-pop corn, opoppad corn eller majs. Hur svenskifierat får man säga det utan att det förlorar sin betydelse?


Nä, nu får jag hjälpa mannen att registrera böcker på bokbörsen för att säkra vår framtida försörjning. Men först lämnar jag er med dagens tips och dagens fråga:

Dagens tips: Dragon är en underskattad och bortglömd krydda, använd dragon till krämiga dressingar, bröd eller crackers...

Dagens fråga: Vilken bok står i din bokhylla år efter år och spökar och varje gång du tittar på den tänker du: den måste jag läsa men kanske kommer du aldrig att göra det?

5 kommentarer:

  1. "The China Study - T. Colin Vampbell, PhD, And Thomas M. Campbell II"

    Den handlar rent av om att du skapar dina kommande sjukdomar genom den mat du äter. Det är ett jätteintresant ämne som författarna går in på djupet med, en riktigt forskarbok, med hela sidor fulla med text och några grafer. Mne jag har inte börjat läsa den ännu. kanske en dag :)

    http://artali.qh.se

    SvaraRadera
  2. Kire:

    The China Study är en superintressant bok som du bara måste läsa. Låt den inte ligga för länge! En helt otroligt stor omfattande studie kring hur olika kostvanor påverkat olika befolkningar i Kinas regioner under en lång tidsperiod. Köttätandet får sig en riktig vetenskaplig känga. Kokar man ner hela boken till två ord så blir det nog "Ät rått"!

    SvaraRadera
  3. Kire, I will! :)

    Det du skrev är verkligen intressant. Jag ska försöka mig på den när jag sitter på balkongen senare idag <3

    I'll let you know :)

    <3
    Amanda

    http://artali.qh.se

    SvaraRadera
  4. inte för att jag lusläste bokryggarna (jo) men böcker kan med fördel floggas på flera håll samtidigt (om man håller lite koll o tar bort annonser så fort nåt sålts): kurslitteratur.se tar (tog) ingen avgift och i Lund kan man (tyvärr mot kommission) få sina bokhyllor befriade 10 månader - eller ännu hellre permanent - genom att dumpa sina böcker på andrahandsbokhandeln.nu (där undertecknad för övrigt gästspelar en del under augusti/september, så då får ni faktiskt säg hejhej). ifall ni inte redan skulle ha koll på alla boksäljarkanaler =) finns säkert fler möjligheter därtill (tradera funkar so so för böcker).
    /cecilia

    SvaraRadera
  5. (ifall ni skulle ha så mycket extra energi över att ni gärna vill registrera alla era böcker på 5 olika ställen...)

    SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet