måndag 17 augusti 2009

Synkronicitet på SophiaskolanVilda: Charlize började på Sophiaskolan idag. Det är en Waldorfskola som ligger i lilla orten Rörum, samma lilla by som Mandelmanns trädgårdar. Den är omgiven av äppel- och päronträd, det finns bär att plocka, bäckar att kasta sig med lian över, ostadiga trätrappor ner i vild natur. Igår sa hon till oss att väcka henne tidigt så hon hann duscha, borsta håret och välja fina kläder. Vi väckte henne tidigt som hon bad. Hon gjorde sig fin och vi fixade och hade oss. Vi hade så gott om tid tyckte vi och blev därför nästan försenade.

Det blåste lite Österlenvind när vi stod och väntade under uppropet. De började med niorna och gick hela vägen nedåt så Charlize måsta varit ganska nervös. Efter ett tag sprang hon iväg till Max (grannpojken) och väntade. Det är väldigt bra att vi har flyttat in bredvid Max, han hade inga kompisar förra året, är liten och klen och allergisk mot allt. NU skriks det och stojas hemma hos oss på "rullatorvägen" ska ni tro... Men så ropade de upp hennes namn och när alla var uppe begav sig hennes klass bakåt och hjälpte till att forma den tunnel som först ettorna, sedan de själva och så vidare ända till åttan skulle gå igenom. Det var fint.

Föräldrarna gick till köket och på vägen började vi tala med skolans nya spansklärare. Han var mycket trevlig och hade en del gemensamt med Kire, längre perioder i Latinamerika, intresse för frivilligorganisationer, ekologisk småskalig odling o.s.v. Sedan började han tala om kakao och om att han skulle förmedla kontakten mellan en kvinna som gjorde prima praliner och ekobönder som odlar kakao i Mexiko. Vi berättade naturligtvis om oss och om vårt intresse för ekologisk kakao varpå han tyckte att vi skulle prata. Inte nog med det utan det visar sig att kvinnan med de prima pralinerna är ingen mindre än kvinnan bakom Criollo, en pralinbutik som ligger i Limhamn, tre steg från där mamma bor.

Utöver de som hade ett allmänt intresse för kost och alternativ hälsokost träffade även en annan förälder som hade ett intresse av oss. Han har ett cateringföretag med vegetarisk mat och behöver någonstans att vara. Han har utrustning och kan vara med och dela kostnader. Men framförallt är han en framstående kock och jag kan tänka mig att det kan vara väldigt kul att arbeta med honom och kanske till viss mån samarbeta...

Jag börjar känna mig väldigt varm i kläderna vad gäller det råa köket nu och inte bara för att Charlize går omkring och tänder levande ljus varje kväll... Panna Cottan som jag gjorde igår var helt fantastisk, kladdkakan var också god men kräver lite omarbetningar om den ska vara helt kladdkakig och idag är gräddosten klar till mina pajer. Själva åt vi så mycket sött igår (se fotona i gårdagens blogg) att vi inte klarade av så mycket mer än frukt idag men jag gjorde en lasagne till Charlize och varvade ost, rökt tomatsås och basilika. Hon fick med sig den in till grannen så hon kunde äta där men när hon kom tillbaka var tallriken fortfarande full, bara det att den var helt mosad. Lille Max hade puttat sin lillasyster på bordet och hon hade landat rakt på Charlize tallrik.

Den stod på diskbänken ett tag. Jag tittade till den ibland och efter ett tag tänkte jag att jag kunde ju ta en liten smakbit i kanten bara. Det var så jäkla gott. Jag åt upp alltihop och kunde knappt fatta att det var min egen komposition.

Nej nu har jag halkat efter, jag skulle ju blogga mellan 19 och 20 idag och klockan 22 skulle vi sova!!! Nu får jag gå och stänga av torkugnen där mina purple corn-pajskal står och torkar och borsta tänderna inför en ny trevlig natt.

 PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

5 kommentarer:

 1. Hej på er!
  Vilken fantastiskt inspirerande blogg ni har!
  Kommer att fortsätta följa era äventyr och sedan, förhoppningsvis även besöka ert café... Önskar er all lycka!
  /Linda (med en mycket sporadisk blogg om allt och ingenting)

  SvaraRadera
 2. tack så jättemycket! mycket handlar nog om att vi tycker det är så förbaskat kul att skriva (och att laga mat förstås)!

  var hittar man din blogg?

  kramar från familjen rosenblad

  SvaraRadera
 3. Hej,jag är ganska nybliven vegetarian och vill nu i förändringarnas tid ta det ett steg längre och gå över till raw food-kost.

  har ni några bra "nybörjar"-tips...vad ska inhandlas, hur kommer man in i det?
  vilka är de bästa råbas-varorna att ha hemma?

  jag har inte kommit längre än till att köra frukt o bär smoothies på mornarna med vaniljyoghurt...och även att ha en musliblandning på quinoa,bovete,fibermusli,solroskärnor och pumpafrön m.m

  Så tips uppskattas på kursr,böcker,recept etc o jag kommer när tillfälle ges att avlägga visit på erat cafe nästa sommar! med Kärlek,iA

  SvaraRadera
 4. Man hittar den på greta.blogg.se men den är som sagt sporadisk och eventuellt kryptisk och handlar om allt och inget...

  Härligt att ni gör det här för er kärlek till maten, det är väldigt många som gör mat för kärlek till profiten... inte alls lika inspirerande ;)

  En annan favoritmatblogg för min del är Hemmafrun:
  hemmafru.taffel.se
  Inte så mycket raw food men väldigt roligt skrivet och en kärlek till maten där också. Nåt att läsa när regnet kommer till hösten.

  Kram på er!

  SvaraRadera
 5. hej iaiam!
  Vad kul att du är nyfiken och frågar, ikväll kommer vi att skriva ett inlägg om just detta. Hur börjar man?

  /Kire

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet