torsdag 27 augusti 2009

A smooth startMiddagsdags: Ramen (innan vi hällde på fröna)

Kire: När vi bodde i Stockholm visste jag att åtminstone 2 timmar varje dag skulle gå åt till att bromsa, tuta, gasa och svära sig förbannad över stöddiga typer i SUV:ar som klämde sig förbi under de där viktiga sekunderna innan ljuset verkligen slår om till rött. Många stressade människor är i trafiken färgblinda. Inklusive jag (som iofs är det på riktigt). Charlize skulle köras in till skolan och vi behövde använda bilen dagligen på hotellet. Men vad det gör för ens mentala hälsa...oj, oj. Stadstrafik tär på kroppen, med allt adrenalin som pumpar runt.

Jag är så otroligt lycklig att vi hamnat där vi hamnat, och varje dag funderar jag på om det verkligen är så att jag bor här, eller om jag bara hälsar på nån gammal släkting, och snart ska återvända hem uppåt. Härom dagen hade vi vaknat till liv efter alldeles för lite sömn, en skrikande bebis och en tre-fyra snoozningar. Men när man kastat på sig kläder, fått frukost i 8-åringen och parallellborstat våra tänder och kommer ut söder om Brösarp... så infinner sig ett lugn. Först de böljande backarna, prydda med fläckiga, lugna, betande kor. Här spelar de in bregottreklamen, och även flera scener i Bröderna Lejonhjärta. Sen solrosor, cikoria, äpplen och plommon när man närmar sig Kivik. När man når orten där vi snart öppnar caféet kan man se havet avteckna sig i förgrunden, och kan skymta Stenshuvuds nationalpark någonstans i morgondiset. Söder om Kivik passerar man härligt tät bokskog, och när man senare närmar sig skolan i Rörum, får man sakta in en stund för att njuta av de pittoreska husen omgärdade av stockrosor och slitna staket. En dag förra veckan avslutades dessutom denna provencalskt smäktande och andaktsfulla resa med att vi möttes av Gustav Mandelmann, som på skolgården var i full färd med att lasta ur färska, ekologiska grönsaker till skolköket.

Naturligtvis var syftet med skildringen ovan enbart att locka potentiella kunder till vårt café.

Idag måste jag berätta att min svärfar, som var på Raw Food-hardcore-utrensningskur hos oss, nu bestämt sig för att, efter 40 år, helt sluta med tobak! Från att ha haft en diet bestående av (nästan) enbart mikromat, pizzor, pasta och dylikt vände han den maten(?) ryggen och har blivit en raw-foodare fullt ut, med torkugn, groddbrickor, mixer och matberedare. Han är en rätt häftig person, faktiskt. Han har alltså gått ner 10 kg, känner sig lycklig och lätt, och nu ska han lägga ner snuset. I början berättade vi för honom att han nog skulle komma att känna en olust för att fortsätta med beroendet, så att säga, men han verkade tycka att, "nej, hörni, snuset kommer jag nog inte släppa". Nu känner han istället, som så många andra, att det känns konstigt att fortsätta med ett "gift" när man i övrigt behandlar kroppen så väl. Och är det inte häftigt, att när vi med kosten ger kroppen precis det den vill ha och skapar metabolisk balans, så börjar så småningom "kompensationssuget" att avta. Och naturligtvis så ökar med en bra kost också lusten och energin att företa sig ytterligare förändringar. :o)

Nu tänkte vi ha en liten crash course i Smoothiemaking (varför inte köra really much engelska?). Smoothies funkar väldigt bra som frukost, och är en bra ingång till raw food.

Smoothies, dvs frukter och grönsaker mixade till en mjuk konsistens, har många goda sidor:

1. De går otroligt snabbt att göra, och kan tjäna som ett helt komplett mål lite beroende på vad man slänger i. Låt ingen komma och säga att "det dääär är ju ingen riktig mat!". Då får du syna den personens tallrik! :o)

2. Genom att mixa sönder frukterna/grönsakerna helt blir de mycket lätta att bryta ner för kroppen. Det tar en halv förmiddag att om man ska tugga dem till samma konsistens. När cellväggarna slås sönder kan alla enzymer i maten omedelbart börja hjälpa till med nedbrytningen och utvinnandet av näringen i din kropp. Kroppen kommer också att hinna ta itu med mer av maten, och inget kommer att gå osmält vidare i tarmen. Smoothies är jättebra för människor med känsliga magar och en viktig del i raw food-kurer för att bota problem/sjukdomar som IBS, IBD och Crohns. (som i mitt fall)

3. Man kan blanda i gröna, viktiga, bladgrönsaker i en fruktsmoothie, och få i sig dem utan några bekymmer. Att få i sig 10 blad mangold kan ju annars ta lite tid. Jag läste nyligen om en forskare som menade att vi människor, när vi fortfarande hade som vana att äta och plocka bladgrönt var helst vi kom åt, kunde få i oss ca 1,5 kg om dagen. Väg ett salladsblad så ser du hur mycket det blir! Gröna bladgrönsaker kan vi skämma bort oss med.

4. Man kan blanda i olika superfoods, som i sig inte alltid smakar supergott. Dessa kan annars vara lite svåra att få in naturligt i matlagningen. På detta sätt får man verkligen smoothien att bli en hälsoexplosion.

Här sitter jag och njuter.

Smoothies är som sagt väldigt enkla att göra, men några tips kan göra det hela ännu bättre! Ett första är att det som är hårdast (om du exempelvis ska ha i frön eller nötter) ska köras först med vatten, eller den vätska man använder, för att få det så finfördelat som möjligt. Detta är extra viktigt om man har en relativt svag mixer. Och om du måste köra mixern länge för att få bra konsistens, se till att smoothien inte blir för varm. Har du dock haft i frusna bär behöver du inte vara orolig för detta.
För att få önskad konsistens och en krämig känsla är kallpressad kokosolja/fett och lecitin två goda följeslagare. Lecitinen, som utvinns från sojabönor genom en raffineringsprocess och egentligen inte är "rått", är ett fettämne som hjälper till att blanda och skapa krämighet. Ett plus är att det innehåller en massa kolin, ett ämne som förbättrar funktionen hos organ som lever, hjärta och hjärna.

Några jätteenkla recept:

Exotic Pink Ice Paradise Strawberry Coconut Bonanza :o) (2 pers)

2 bananer
1 litet paket frusna jordgubbar
1 dl blötlagda kokosflingor (ej nödvändigt med blötläggning men en halvtimme gör det lättare att mixa)
vatten efter konsistens
vanilj efter smak
(kokosfett och lecitin)

Superfoods att spetsa med: maca, mesquite, camu camu


Grön-lila välling (2 pers)

2 bananer
1 litet paket frusna el. tinade blåbär
rejäl bunt milda bladgrönsaker (mangold, spenat, romansallad, rödbetsblast, maché, etc)
vatten efter konsistens

Superfoods att spetsa med: spirulina, guaraná, vetegräspulver, maca, kelp, bipollen

Framförallt spenat innehåller oxalsyra som gör det svårt för kroppen att ta upp järnet, men när man blandar med något c-vitaminrikt som blåbär så är det problemet ur världen, allt järn kommer till nytta!


E-vitaminsmoothie (2 pers)

1, 5 dl blötlagda mandlar (några timmar för att mjuka upp och deaktivera enzymhämmarna :o)
5 dl vatten

Kör i mixer, sila i nötduk eller i saftsil, och blanda ihop mandelmjölken med:
En näve blötlagda dadlar
Ett paket frusna bär, eller 3 dl färska
2 msk kokosfett
1 msk lecitin
vanilj efter smak

Superfoods att spetsa med: lúcuma, maca, camu camu

Denna smoothie kan verka mer besvärlig att göra, men slänger man bara dadlar och mandlar i blöt samtidigt några timmar innan är det inget extra jobb.

Nu ska vi, ännu en kväll, njuta av Vildas experimenterande med nötbollar...


Sov gott, önskar en trött Kire.

PS: köp härliga superfoods, raw food-produkter och annat mumsigt, ekologiskt och braproducerat på vår trevliga sida råvarubutiken.

3 kommentarer:

 1. Jaaaaa! För en gångs skull har även jag ett recept att komma med (istället för att bara läsa andras).

  1 dl mandel
  1 dl hasselnötter
  1/2 dl valnötter

  Kör i en berededare till mjöl.

  Klicka i en matsked honung och ungefär 5 feta dadlar. Kör det till en deg som går att forma bollar av.

  Gör en choklad av kokosolja och carob eller rå kakao som får smälta samman. Klicka i honung, några dadlar och vanilj. Rör ihop till en lagom tjock smet.

  Doppa bollarna i smeten så de täcks av choklad.

  Rulla bollarna i kokosflingor.

  Klart!

  Kan förvaras i kylskåp (om man inte äter upp dem direkt).

  Varning: är extremt beroendeframkallande på grund av sin godhet :-)

  SvaraRadera
 2. Ska absolut prova också. Verkar enkelt - även om proportionerna på chokladsåsens ingredienser gick förlorade. Får väl prova mig fram. Eller finns det någons som har ett tips?

  SvaraRadera

RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmetRAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RAW FOOD RÅkost råkost råkost råkost recept recept recept recept vegan vegan vegan vegan vvegetarian vegetarian vegetarian vegetarian hälsa hälsa hälsa hälsa gourmet gourmet gourmet gourmet